Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της, στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στηρίζει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στηρίζει επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνεργάζεται με πολλούς φορείς, ιδρύματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει μέσω των ιδρυμάτων της, συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η UNESCO, αναγνωρίζοντας το μακροχρόνιο και σημαντικό κοινωνικό έργο της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την ανακήρυξε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, το 1999. Από τότε μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και στις ποικίλες εκδηλώσεις και προγράμματα της UNESCO εντός και εκτός Ελλάδος, συμβάλλοντας με τη δράση της σε ζητήματα κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, και ειδικότερα στην προώθηση της ειρήνης, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άϋλης, στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Ενισχύει μάλιστα αυτές τις δράσεις συνδυάζοντάς τες με τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και με την αποστολή της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων διεθνών οργανώσεων.

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων έχει αναλάβει:

Τη δημιουργία του Παιδικού Σταθμού «Η Αθηνά» στο Βελιγράδι (Δήμος Zemun) υπό την αιγίδα της UNESCO, για τη στήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου στα Βαλκάνια, τη δημιουργία χειρουργικού κέντρου στη Gracanica στο Κόσοβο σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», καθώς και τη προμήθεια 120 τόνων ειδών πρώτης βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για την ανακούφιση των οικογενειών μετά τον πόλεμο.

Τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO “Bηθλεέμ 2000”, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών που έγιναν στην περιοχή. Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2000, υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της εκεί, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσημη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, στη Ραμάλλα. Το Κέντρο αυτό ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια “Αλυσίδα της Ειρήνης”.

Τη χορηγία διαφόρων εκδηλώσεων και προγραμμάτων όπως για παράδειγμα την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Η χώρα των δύο ήλιων» με θέμα την προστασία των μνημείων από φυσικές καταστροφές και για την ειρηνική συνύπαρξη (Ιούνιος 2010), το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των κοριτσιών» στη Γάζα (Σεπτέμβριος 2009), την Έκθεση για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι (Μάϊος 2008), τη διοργάνωση του διεθνούς σεμιναρίου «Διαχείριση των κινδύνων των πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές» που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία (Νοέμβριος 2008), το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007), τη συναυλία του Purcell School που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO για την προώθηση της μουσικής παιδείας και τη στήριξη νέων ταλέντων, παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας (Φεβρουάριος 2003), κ.ά.

Τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο “Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης” στην έδρα της UNESCO (Ιούνιος 2004), με σκοπό την επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τη προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων. Την έκθεση “Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Απρίλιος 2003). Την έκθεση ζωγραφικής γυναικών καλλιτεχνών από τον κόσμο του Ισλάμ με τίτλο “Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο” υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο FAM, στην έδρα της UNESCO (Μάρτιος 2003), την έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά στη Βενετία (Νοέμβριος 2002) και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη (Δεκέμβριος 2002).

Οργάνωσε επίσης πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της UNESCO, όπως το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ «Οικογένεια-Παιδί-21ος αιώνας: Όραμα και Θεσμοί», «Συνάντηση Αθηνών-Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», «Παιδί: Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», «Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet», «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» , «Η Κλιματική Αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές», κ.ά..

Συμμετείχε με μήνυμά της για την ειρήνη στο φίλμ “Παιδιά της Ειρήνης” (παραγωγή της UNESCO), ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως ο Dalai Lama, o Kofi Annan (Nόμπελ Ειρήνης), o Shimon Peres (Νόμπελ Ειρήνης), o Yasser Arafat (Νόμπελ Ειρήνης), η Rigoberta Menchu Tum (Νόμπελ Ειρήνης), o Federico Mayor (πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO), κ.ά., ενώ άρθρο της συμπεριλαμβάνεται στο λεύκωμα της UNESCO με τίτλο «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» (Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών.

Κατά τον εορτασμό της 65ης Επετείου της UNESCO προσκλήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωϊκή κοινωνία» που εκδόθηκε το 2010 και βασίζεται στη μεταπτυχιακή της μελέτη στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι τρεις τελευταίοι Γενικοί Διευθυντές της UNESCO καθώς και πολλοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.

Κατά την κήρυξη του εορτασμού της 70ης Επετείου της UNESCO, τον Οκτώβριο του 2014, προσκλήθηκε από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να είναι η βασική ομιλήτρια στην πανηγυρική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Τον Απρίλιο του 2015 ήταν επίσημη καλεσμένη στην Επετειακή Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της UNESCO που έγινε στο Παρίσι με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

Τον Μάϊο του 2016 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη η UNESCO, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού», ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενδυνάμωση των δημοτικών αρχών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση και ως πρώτο βήμα, το Ίδρυμα σε συνεργασία με την UNESCO διοργανώνουν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες: Ενισχύοντας την ενσωμάτωση και προστατεύοντας τα δικαιώματα των προσφύγων». Σκοπός του Στρογγυλού αυτού Τραπεζιού, στο οποίο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη, καθώς και του επόμενου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016 είναι η πιο οργανωμένη, αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη.

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσω του Ιδρύματός της, στοχεύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά.

Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Το 2012 το Ίδρυμα μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης του σε τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη δράση της στοχεύει μεταξύ άλλων στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία και πρόσφυγες.

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την οικονομική κρίση, το Ίδρυμα δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος το Ίδρυμα συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ενοριών και δημοτικών αρχών της κάθε περιοχής ώστε η προώθηση της βοήθειας να γίνεται άμεσα και δίκαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οικογένειες που ζουν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Το 2013 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το “Robert F. Kennedy Human Rights” και ανέλαβε την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία”. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ως προαιρετικό μάθημα από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τον Ιούνιο του 2014 το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 2015 , με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή ιατρικής βοήθειας και εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».

Το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO και την ευρωπαϊκή συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού, το Ίδρυμα δημιουργεί το Πρόγραμμα “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες” με σκοπό να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Επίσης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των παιδιών, τον πολιτισμό Ειρήνης, τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, τη κακοποίηση των παιδιών, την παιδοφιλία στο Internet, τη βία, την κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:
• Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα “Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης” στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”.
• Ημερίδα με θέμα: “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
• Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
• Ημερίδα “Οικογένεια και ΜΜΕ” στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
• Διεθνές Συνέδριο για το “Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
• Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την “Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
• Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• “Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της “Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
• Εκδήλωση με θέμα: “Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους”, με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
• Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
• Έκθεση με θέμα “Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας” σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
• Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
• Στρογγυλό Τραπέζι “Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας “End Human Trafficking Now”. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα “Athens Principles”, η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. (2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που παρουσίασε τα “Athens Principles” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).
• Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή» και Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
• Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως ιδρύτριας και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” καθώς και του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Το 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, και έκτοτε είναι η Πρόεδρός του.
Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.
Με τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών, κ.ά., με την προσωπική της συνεισφορά και τις δωρεές που προσφέρθηκαν στην «ΕΛΠΙΔΑ», η κυρία Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει πραγματοποιήσει τα εξής:
• Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 800 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2000 οικογένειες .
• Τη διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα – Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο – Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
• Τη θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
• Τη διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα «10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο)» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων”, που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου 2003. Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ήταν η απονομή φόρου τιμής σε όλους όσους τάχθηκαν στο μεγάλο σκοπό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και συνέβαλαν στην υλοποίηση και λειτουργία της Μ.Μ.Μ.Ο και του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ».
• Τη διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε διετέθη:
• Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.
• Τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια.
• Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014.
• Τη δημιουργία του προγράμματος αδελφοποίησης της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο και με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αδελφοποίησης περιλαμβάνονται το Sick Kids Hospital του Καναδά, τη Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Sidra Medical & Research Centre του Κατάρ, το Lalla Salma Foundation του Μαρόκου και το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ.
Το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ο Ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το στηρίξει, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), η παράσταση των Μπαλέττων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002), οι συναυλίες των Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, κ.ά. Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ( Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA( Μάιος 2007), κ.ά.

Τίτλοι, βραβεία και διακρίσεις της Προέδρου Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το έργο της.

Επίτιμη Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)

Παράσημο του Τάγματος της Φιλίας του Αζερμπαϊτζάν (2018)

Διεθνές Βραβείο  του Nizami Ganjavi International Center (2018)

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2017)

Hellenic American Leadership Award του “The Hellenic Initiative” (2017)

Μετάλλιο της Τιμής και της Διάκρισης του Παλαιστινιακού Κράτους (Αθήνα 2017)

Αξιωματικός του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (Παρίσι, 2015)
Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» (Νέα Υόρκη, 2015)
Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Δημοκρατίας της Αλβανίας (Τίρανα, 2015)
Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο (Παρίσι, 2014)
Διεθνές βραβείο «Nizami Ganjavi» (Αθήνα, 2013)
Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Αλεξάνδρεια, 2008)
Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2006)
Τιμητική διάκριση Διεθνούς Επιτροπής των Special Olympics (2008)
Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2007)
“Paul Harris Fellow” (ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary) (1995)
Ιnternational Ηumanitarian Αward (HΠΑ 1987)

 “Χρυσός Σταυρός μετά χρυσού Κλάδου Δάφνης” Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (2017)

Bραβείο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2016)
Βραβείo Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2016)
Βραβείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (2016)
Επίτιμο Μέλος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος (2016)

Μετάλλιο Αριστείας του Tbilisi State University της Γεωργίας (2015)

Βραβείο Αριστείας και Αλληλεγγύης της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014)
Βραβείο Maria West Lifetime Achievement του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας ACG (2014)
Βραβείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες (2014)
Pro Bono Humanum – Prix Galien Ελλάδας (2013)
Βραβείο της «Society of Culture, Science and Social Intervention» (2012)
Βραβείο IRITEL (International Research Institute for Telemedicine and Home Care –Διεθνές Επιστημονικό Ινστιτούτο Τηλεϊατρικής και Κατ’ οίκον νοσηλείας) (2012)
Βραβείο Ιδρύματος Μπότση (2012)
Βραβείο Αριστείας στη Φιλανθρωπία του Global Thinkers Forum (2012)Βραβείο της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών (2011)
Βραβείο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (2011)
Μετάλλιο της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (2011)
Βραβείο Αριστείας στην κοινωνική προσφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία (2011)
Αριστείο κοινωνικής αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νομοθεσίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (2011)
Τιμητική διάκριση της Παναθηναϊκής (Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών) (2010)
Τιμητική διάκριση των Σχολείων «Νέα Παιδεία» (2010)
Τιμητική διάκριση της Πίστης –Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες (2009)
Τιμητική διάκριση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (2009)
Βραβείο UNICEF (2008)
Βραβείο Οργάνωσης Οικουμενικού Ελληνισμού (2008)
Βραβείο Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος για την Προστασία του Παιδιού (2005)
Τιμητική διάκριση του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» (2002)
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2002)
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ανω Λιοσίων (2001)
Tιμητικό Μέλος του Club UNESCO Αττικής (2000)
Ειδικό Έπαθλο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (1998)
Τιμητική Διάκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης (1997)
Τιμητική Διάκριση του 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1997)
Βραβείο Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Αττικής (1997)
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1997)
Βραβείο “Γυναίκα της Ευρώπης” με αποστολή την προώθηση διεθνών επαφών κορυφής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των παιδιών(1996)
Χρυσό Μετάλλιο Τιμής και Ευποιϊας του Δήμου Αθηναίων (1996)
Βραβείο LIONS Club of Greece (1996)
Βραβείο Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος (1996)
Τιμητική Διάκριση του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (1996)
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ερμιόνης (1996)
Βραβείο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ομίλου UNESCO Δωδεκανήσου (1996)
Τιμητική Διάκριση “Αξίας της Πόλης του Ρεθύμνου” (1996)
Βραβείο Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών και Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1995)
Βραβείο Ροταριανών Ομίλων Δυτικής Αττικής (1995-96), Γλυφάδας (1995-96), Κηφισιάς (1995-96)
Βραβείο Ερυθρού Σταυρού (1995)

Τίτλοι / Συμμετοχές

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO
Iδρύτρια / Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Ιδρύτρια / Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»
Ιδρύτρια/ Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2002-2008), μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2008-σήμερα)
Iδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Μέλος του Δ.Σ. του Mentor Foundation
Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό Ειρήνης (Ισπανία)
Mέλος του Leadership Council του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”
Μέλος του Δ.Σ. του “Nizami Ganjavi International Center“
Μέλος του Δ.Σ. του Ιnternational Center for Missing and Exploited Children, ICMEC ( Διεθνές Κέντρο για τα χαμένα και τα κακοποιημένα παιδιά)(2007-2010)
Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia»
Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas
Μέλος του Women Leaders’ Council της UN Global Initiative to fight Human Trafficking (Συμβουλίου των Γυναικών -Ηγετών των Η.Ε. ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων)

Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

Επίτιμη Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)
Επίτιμη Διδάκτωρ του Ιατρικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας (2016)
Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011)
Τιμητικό δίπλωμα στις κλασικές μελέτες του DEREE- The American College of Greece (2010)
Επίτιμη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008)
Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997)

ΣΠΟΥΔΕΣ

Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας (University of Sheffield-UK)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στα Οικονομικά (University of Denver-USA)

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.

Προσωπικά Στοιχεία

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και είναι μητέρα πέντε παιδιών.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εκτός από τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο διεθνών φορέων, συνεργάζεται και με πολλές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από τη συνεργασία της με τους φορείς στους οποίους συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τους, συνεργάζεται και με πολλές άλλες Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως: Fondation pour l’Enfance (Γαλλία), Jordan River Foundation( Ιορδανία), Robert F. Kennedy Memorial (H.Π.Α.), Action Aid, Future Generation Foundation (Aίγυπτος), Α.V.E.C. (Γαλλία), Noor Al-Hussein Foundation (Ιορδανία), International Peace Bureau (Ελβετία), Hague Appeal for Peace (ΗΠΑ), University of Europe(Γαλλία), European Forum for Child Welfare (Βέλγιο), το International Bureau for the Rights of the Child (Καναδά), το κ.ά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών της συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, σε φιλανθρωπικά γκαλά καθώς και σε πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις, και φόρα όπως:

  • Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Αύγουστος 1996) στη Στοκχόλμη, όπου ήταν προσκεκλημένη της Βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας.
  • Τη διάσκεψη που οργάνωσε το “Fondation Pour L’Enfance” (Nοέμβριος 1997) στο Παρίσι για την παρουσίαση της εργασίας του “Ευρωπαϊκού Γραφείου για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”, όπου ήταν και ομιλήτρια.
  • Τη διεθνή συνάντηση για τις εξαφανίσεις παιδιών που οργάνωσε η ΙΝΤΕRPOL και το “Fondation pour l’Enfance” στη Λυών (1999).
  • Το συνέδριο με θέμα “Η ‘Εκκληση της Χάγης για την Ειρήνη” (Hague Appeal for Peace – Μάϊος 1999) στη Χάγη, όπου ήταν ομιλήτρια με θέμα “Χτίζοντας ένα Πολιτισμό Ειρήνης και Καταπολέμησης της Βίας”. Επίσης στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργάνωσε ειδικό πάνελ σε συνεργασία με το International Peace Bureau και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ. To πάνελ εξέτασε το θέμα: “Η επίδραση της ραδιενέργειας στην υγεία των παιδιών”, και απηύθυνε έκκληση για την κατάπαυση των πολέμων και την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών.
  • To διεθνές συνέδριο των ΜΚΟ με θέμα “Global Solidarity: the way to Peace and International Co-operation”, που οργάνωσε το Τμήμα Ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη (Αύγουστος 2000).
  • Tο διεθνές συνέδριο με θέμα: “International Conference for a Culture of Peace” που οργάνωσε το Foundation for a Culture of Peace στη Μαδρίτη (Δεκέμβριος 2000), όπου απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου.
  • Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του Δικτύου FAM (Γυναίκες Δημιουργοί της Μεσογείου) για τον Πολιτισμό Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. (Σεπτέμβριος 2002).
  • Τις Διεθνείς Βραδιές για το Παιδί που διοργανώνει κάθε χρόνο στα ανάκτορα των Βερσαλιών το “Fondation pour l’Enfance”.
  • Τις εκδηλώσεις για τη «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» που διοργανώνει ο καθηγητής ογκολογίας κύριος David Khayat, πρόεδρος της Α.V.E.C.
  • Τις απονομές βραβείων και τα φιλανθρωπικά γκαλά που διοργανώνει η βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας για την ενίσχυση του Ιδρύματος Mentor.
  • Την μεγάλη εκδήλωση για την ίδρυση του Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με σκοπό την αφύπνιση τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος.
  • Το Διεθνές Φόρουμ της Βιέννης για το trafficking που διοργάνωσαν η UN.GIFT και το UNODC (Φεβρουάριος 2008).
  • Το συνέδριο για την εξάλειψη της φτώχειας στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, που διοργάνωσε η Διεθνής Εκστρατεία «ΥΕS» σε συνεργασία με τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν-Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού- και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva, καθώς και της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak ( Σεπτέμβριος 2008).

Συμμετείχε επίσης στη διεθνή εκστρατεία για την «Προστασία των παιδιών» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο σε συνεργασία με το ICMEC (Φεβρουάριος 2009), στη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Σαμπίκα (Μάρτιος 2009), καθώς και στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου (Δεκέμβριος 2010).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την ίδρυσή της μέχρι έως το 2008, για το μέγιστο δηλαδή διάστημα παραμονής στη θέση αυτή με βάση τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης, παραμένοντας η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διοικητικά όργανα της Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας το έργο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη που είχε πρωτοστατήσει στα πρώτα βήματα για την αναβίωση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Εκτός από την ανελλιπή παρουσία της στις ετήσιες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. και στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη-στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, στην 5η Επέτειο της Βιβλιοθήκης, σε επιστημονικές ημερίδες και πολιτιστικά φεστιβάλ, κ.ά.- και έχει στηρίξει την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμμετείχε στη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων και πήρε μέρος στις δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Παρίσι και η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια τον Ιανουάριο του 2007. Συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με σκοπό τη διερεύνηση των ευκαιριών για την ανάδειξη της δύναμης και των ικανοτήτων των νέων στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου (Σεπτέμβριος 2007). Επίσης στηρίζει το έργο του Συνδέσμου «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» όπως την Ημερίδα για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια, έχει διοργανώσει διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου του διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δρ Ismail Serageldin, στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο, για τη γνωστοποίηση του έργου της Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τον εμπλουτισμό και την προώθηση του έργου της Βιβλιοθήκης.

Μεταξύ αυτών η πιο σημαντική ήταν η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008.

Η δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «The Alexandria Center for Hellenistic Studies», χρηματοδοτήθηκε από το «Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα» και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνιστικής εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πλέον το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός χορηγός της λειτουργίας του Κέντρου. Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών. Το Κέντρο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master’s και Ph.D.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, αλλά και ως ιδιώτης, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της Παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού, καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πληγέντων από φυσικές ή άλλες καταστροφές.
Μεταξύ άλλων η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με τον σύζυγό της, κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη:
• Ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του χωριού Μάκιστος στην Δυτική Πελοπόννησο που κατεστράφη από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007,
• Δημιούργησαν την έδρα του Aπόδημου Eλληνισμού και τη Βιβλιοθήκη “Ιωάννης Π. Βαρδινογιάννης” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,
• Δημιούργησαν την έδρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” για Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tufts,
• Ανέλαβαν την ανέγερση του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ερμιόνης «Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη».
Επίσης η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:
• Ανέλαβε την ανέγερση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο Δήμο ‘Ανω Λιοσίων.
• Διοργάνωσε κονσέρτο στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο.
• Διοργάνωσε τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ελένης Αρβελέρ στο Westminster Palace στο Λονδίνο με θέμα τη “Γένεση της Ευρωπαϊκής Συνείδησης”.
• Διοργάνωσε την εκδήλωση “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία” που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου της Kerry Kennedy Cuomo, του οποίου τα έσοδα διετέθησαν στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
• Διοργάνωσε το Στρογγυλό Τραπέζι «Η αρπαγή της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Βιβλία με την υπογραφή της Προέδρου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

  • null

    “Από μητέρα σε μητέρα”

    (1998) – Βιβλίο που έγραψε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για να καταθέσει την εμπειρία της από τη μητρότητα, την πίστη της στις αξίες της οικογένειας και την αγάπη της για το παιδί.

    (Ελληνικά/Αγγλικά).

  • null

    “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία”

    (2010) – βιβλίο που πραγματεύεται τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ., και βασίζεται στη μελέτη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

    (Ελληνικά/Αγγλικά)

Βιογραφικό

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη μακροχρόνια δράση της έχει υλοποιήσει ένα ευρύ ανθρωπιστικό έργο, εμπνευσμένο από τη μητρότητα, που έχει στο επίκεντρό του τα παιδιά, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εστιάζεται σε τομείς όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προώθηση του πολιτισμού ειρήνης, η παιδεία, η υγεία, η κλιματική αλλαγή, ο πολιτισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσα από το Ίδρυμά της, στοχεύει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια και πρόσφυγες.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για περισσότερα από 25 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Μέσα από το έργο της στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» ίδρυσε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, χάρη στην οποία περισσότερα από 860 παιδιά από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες έχουν σωθεί μέχρι σήμερα, τον Ξενώνα “ΕΛΠΙΔΑ”, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο και την πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, και ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στηρίζει πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. ενώ υπήρξε ιδρύτρια και χορηγός του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στηρίζει επίσης τα προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σε πολλά μέρη του κόσμου και προωθεί την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνεργάζεται με πολλούς φορείς, ιδρύματα και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών, εκτός από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει μέσω των ιδρυμάτων της, συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, καθώς και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις και εκστρατείες.

Το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και η ίδια έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights», κ.ά.

UNESCO

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η UNESCO, αναγνωρίζοντας το μακροχρόνιο και σημαντικό κοινωνικό έργο της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την ανακήρυξε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, το 1999. Από τότε μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και στις ποικίλες εκδηλώσεις και προγράμματα της UNESCO εντός και εκτός Ελλάδος, συμβάλλοντας με τη δράση της σε ζητήματα κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, και ειδικότερα στην προώθηση της ειρήνης, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άϋλης, στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Ενισχύει μάλιστα αυτές τις δράσεις συνδυάζοντάς τες με τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και με την αποστολή της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων διεθνών οργανώσεων.

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων έχει αναλάβει:

Τη δημιουργία του Παιδικού Σταθμού «Η Αθηνά» στο Βελιγράδι (Δήμος Zemun) υπό την αιγίδα της UNESCO, για τη στήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου στα Βαλκάνια, τη δημιουργία χειρουργικού κέντρου στη Gracanica στο Κόσοβο σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», καθώς και τη προμήθεια 120 τόνων ειδών πρώτης βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για την ανακούφιση των οικογενειών μετά τον πόλεμο.

Τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO “Bηθλεέμ 2000”, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών που έγιναν στην περιοχή. Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2000, υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της εκεί, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσημη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, στη Ραμάλλα. Το Κέντρο αυτό ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια “Αλυσίδα της Ειρήνης”.

Τη χορηγία διαφόρων εκδηλώσεων και προγραμμάτων όπως για παράδειγμα την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Η χώρα των δύο ήλιων» με θέμα την προστασία των μνημείων από φυσικές καταστροφές και για την ειρηνική συνύπαρξη (Ιούνιος 2010), το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των κοριτσιών» στη Γάζα (Σεπτέμβριος 2009), την Έκθεση για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι (Μάϊος 2008), τη διοργάνωση του διεθνούς σεμιναρίου «Διαχείριση των κινδύνων των πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές» που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία (Νοέμβριος 2008), το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007), τη συναυλία του Purcell School που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO για την προώθηση της μουσικής παιδείας και τη στήριξη νέων ταλέντων, παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας (Φεβρουάριος 2003), κ.ά.

Τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο “Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης” στην έδρα της UNESCO (Ιούνιος 2004), με σκοπό την επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τη προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων. Την έκθεση “Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Απρίλιος 2003). Την έκθεση ζωγραφικής γυναικών καλλιτεχνών από τον κόσμο του Ισλάμ με τίτλο “Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο” υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο FAM, στην έδρα της UNESCO (Μάρτιος 2003), την έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά στη Βενετία (Νοέμβριος 2002) και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη (Δεκέμβριος 2002).

Οργάνωσε επίσης πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της UNESCO, όπως το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ «Οικογένεια-Παιδί-21ος αιώνας: Όραμα και Θεσμοί», «Συνάντηση Αθηνών-Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», «Παιδί: Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», «Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet», «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» , «Η Κλιματική Αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές», κ.ά..

Συμμετείχε με μήνυμά της για την ειρήνη στο φίλμ “Παιδιά της Ειρήνης” (παραγωγή της UNESCO), ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως ο Dalai Lama, o Kofi Annan (Nόμπελ Ειρήνης), o Shimon Peres (Νόμπελ Ειρήνης), o Yasser Arafat (Νόμπελ Ειρήνης), η Rigoberta Menchu Tum (Νόμπελ Ειρήνης), o Federico Mayor (πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO), κ.ά., ενώ άρθρο της συμπεριλαμβάνεται στο λεύκωμα της UNESCO με τίτλο «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» (Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών.

Κατά τον εορτασμό της 65ης Επετείου της UNESCO προσκλήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωϊκή κοινωνία» που εκδόθηκε το 2010 και βασίζεται στη μεταπτυχιακή της μελέτη στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι τρεις τελευταίοι Γενικοί Διευθυντές της UNESCO καθώς και πολλοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.

Κατά την κήρυξη του εορτασμού της 70ης Επετείου της UNESCO, τον Οκτώβριο του 2014, προσκλήθηκε από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να είναι η βασική ομιλήτρια στην πανηγυρική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Τον Απρίλιο του 2015 ήταν επίσημη καλεσμένη στην Επετειακή Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της UNESCO που έγινε στο Παρίσι με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon.

Τον Μάϊο του 2016 με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη η UNESCO, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού», ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενδυνάμωση των δημοτικών αρχών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση και ως πρώτο βήμα, το Ίδρυμα σε συνεργασία με την UNESCO διοργανώνουν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Πόλεις υποδοχής για τους πρόσφυγες: Ενισχύοντας την ενσωμάτωση και προστατεύοντας τα δικαιώματα των προσφύγων». Σκοπός του Στρογγυλού αυτού Τραπεζιού, στο οποίο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη, καθώς και του επόμενου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016 είναι η πιο οργανωμένη, αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη.

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη μέσω του Ιδρύματός της, στοχεύει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά.

Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τα παιδιά, το αύριο της ανθρωπότητας. Το 2012 το Ίδρυμα μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης του σε τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μέσα από τη δράση της στοχεύει μεταξύ άλλων στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και της εκμετάλλευσης των παιδιών, στην εξάλειψη του αναλφαβητισμού, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα το Ίδρυμά της μέσα από τα προγράμματα που εφαρμόζει, στηρίζει παιδιά και οικογένειες ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σχολεία και πρόσφυγες.

Ένα από τα πρώτα προγράμματα που εφάρμοσε το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι το Πρόγραμμα «Στήριξης Σχολείων», το οποίο προσφέρει βιβλία, ρουχισμό, υλικο- τεχνικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κ.ά., σε σχολεία σ’ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με σκοπό να καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την οικονομική κρίση, το Ίδρυμα δημιούργησε και το Πρόγραμμα «Στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων», μέσα από το οποίο προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που ζουν σε φτωχές περιοχές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος το Ίδρυμα συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ενοριών και δημοτικών αρχών της κάθε περιοχής ώστε η προώθηση της βοήθειας να γίνεται άμεσα και δίκαια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε οικογένειες που ζουν στις ακριτικές περιοχές της χώρας.

Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης τα παιδιά των φυλακισμένων γυναικών προμηθεύοντάς τους ρούχα, βιβλία και παιχνίδια.

Το 2013 το Ίδρυμα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το “Robert F. Kennedy Human Rights” και ανέλαβε την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία”. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται στα ελληνικά σχολεία ως προαιρετικό μάθημα από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τον Ιούνιο του 2014 το Ίδρυμα ανέλαβε τη διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 2015 , με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Ίδρυμα δημιούργησε το Πρόγραμμα “WE CARE” για παροχή ιατρικής βοήθειας και εμβολιασμών σε παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων», με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή».

Το 2016 σε συνεργασία με την UNESCO και την ευρωπαϊκή συμμαχία των πόλεων κατά του ρατσισμού, το Ίδρυμα δημιουργεί το Πρόγραμμα “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες” με σκοπό να συμβάλει στο δύσκολο έργο των τοπικών αρχών στις πόλεις άφιξης, διέλευσης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε η προσωρινή ή η μόνιμη ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό των πόλεων να πραγματοποιηθεί, αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων.

Επίσης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει διοργανώσει συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις πάνω σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των παιδιών, τον πολιτισμό Ειρήνης, τον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, τη κακοποίηση των παιδιών, την παιδοφιλία στο Internet, τη βία, την κλιματική αλλαγή, κ.ά.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της κυρίας Βαρδινογιάννη, από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:
• Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα “Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης” στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”.
• Ημερίδα με θέμα: “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
• Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
• Ημερίδα “Οικογένεια και ΜΜΕ” στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
• Διεθνές Συνέδριο για το “Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
• Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την “Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
• Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• “Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της “Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
• Εκδήλωση με θέμα: “Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους”, με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
• Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
• Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
• Έκθεση με θέμα “Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας” σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
• Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
• Στρογγυλό Τραπέζι “Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα, σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας “End Human Trafficking Now”. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα “Athens Principles”, η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. (2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που παρουσίασε τα “Athens Principles” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).
• Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή» και Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
• Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.

Ελπίδα & Όραμα Ελπίδας

Το έργο και η δράση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη ως ιδρύτριας και Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ” καθώς και του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Το 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, και έκτοτε είναι η Πρόεδρός του.
Από τότε μέχρι σήμερα με τις πρωτοβουλίες της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου.
Με τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δημοπρασιών έργων τέχνης, χριστουγεννιάτικων παζαριών, κ.ά., με την προσωπική της συνεισφορά και τις δωρεές που προσφέρθηκαν στην «ΕΛΠΙΔΑ», η κυρία Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει πραγματοποιήσει τα εξής:
• Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 800 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2000 οικογένειες .
• Τη διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα – Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο – Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.
• Τη θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.
• Τη διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης για τα «10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο)» στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καθώς και επιστημονικής ημερίδας με θέμα “Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων”, που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 24 Νοεμβρίου 2003. Σκοπός της επετειακής εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθη ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ήταν η απονομή φόρου τιμής σε όλους όσους τάχθηκαν στο μεγάλο σκοπό του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και συνέβαλαν στην υλοποίηση και λειτουργία της Μ.Μ.Μ.Ο και του Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ».
• Τη διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα του πολέμου στα Βαλκάνια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε διετέθη:
• Την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.
• Τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.
• Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια.
• Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014.
• Τη δημιουργία του προγράμματος αδελφοποίησης της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στον κόσμο και με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα αδελφοποίησης περιλαμβάνονται το Sick Kids Hospital του Καναδά, τη Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Sidra Medical & Research Centre του Κατάρ, το Lalla Salma Foundation του Μαρόκου και το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ.
Το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες ο Ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το στηρίξει, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), η παράσταση των Μπαλέττων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002), οι συναυλίες των Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, κ.ά. Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ( Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA( Μάιος 2007), κ.ά.

Τιμητικές Διακρίσεις

Τίτλοι, βραβεία και διακρίσεις της Προέδρου Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για το έργο της.

Επίτιμη Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)

Παράσημο του Τάγματος της Φιλίας του Αζερμπαϊτζάν (2018)

Διεθνές Βραβείο  του Nizami Ganjavi International Center (2018)

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2017)

Hellenic American Leadership Award του “The Hellenic Initiative” (2017)

Μετάλλιο της Τιμής και της Διάκρισης του Παλαιστινιακού Κράτους (Αθήνα 2017)

Αξιωματικός του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (Παρίσι, 2015)
Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» (Νέα Υόρκη, 2015)
Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Δημοκρατίας της Αλβανίας (Τίρανα, 2015)
Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο (Παρίσι, 2014)
Διεθνές βραβείο «Nizami Ganjavi» (Αθήνα, 2013)
Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Αλεξάνδρεια, 2008)
Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2006)
Τιμητική διάκριση Διεθνούς Επιτροπής των Special Olympics (2008)
Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2007)
“Paul Harris Fellow” (ανώτατη διάκριση του Διεθνούς Rotary) (1995)
Ιnternational Ηumanitarian Αward (HΠΑ 1987)

 “Χρυσός Σταυρός μετά χρυσού Κλάδου Δάφνης” Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (2017)

Bραβείο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2016)
Βραβείo Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (2016)
Βραβείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (2016)
Επίτιμο Μέλος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος (2016)

Μετάλλιο Αριστείας του Tbilisi State University της Γεωργίας (2015)

Βραβείο Αριστείας και Αλληλεγγύης της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (2014)
Βραβείο Maria West Lifetime Achievement του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας ACG (2014)
Βραβείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού για άτομα με αναπηρίες (2014)
Pro Bono Humanum – Prix Galien Ελλάδας (2013)
Βραβείο της «Society of Culture, Science and Social Intervention» (2012)
Βραβείο IRITEL (International Research Institute for Telemedicine and Home Care –Διεθνές Επιστημονικό Ινστιτούτο Τηλεϊατρικής και Κατ’ οίκον νοσηλείας) (2012)
Βραβείο Ιδρύματος Μπότση (2012)
Βραβείο Αριστείας στη Φιλανθρωπία του Global Thinkers Forum (2012)Βραβείο της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών (2011)
Βραβείο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (2011)
Μετάλλιο της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (2011)
Βραβείο Αριστείας στην κοινωνική προσφορά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία (2011)
Αριστείο κοινωνικής αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Νομοθεσίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας (2011)
Τιμητική διάκριση της Παναθηναϊκής (Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών) (2010)
Τιμητική διάκριση των Σχολείων «Νέα Παιδεία» (2010)
Τιμητική διάκριση της Πίστης –Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες (2009)
Τιμητική διάκριση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (2009)
Βραβείο UNICEF (2008)
Βραβείο Οργάνωσης Οικουμενικού Ελληνισμού (2008)
Βραβείο Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος για την Προστασία του Παιδιού (2005)
Τιμητική διάκριση του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» (2002)
Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2002)
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ανω Λιοσίων (2001)
Tιμητικό Μέλος του Club UNESCO Αττικής (2000)
Ειδικό Έπαθλο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (1998)
Τιμητική Διάκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης (1997)
Τιμητική Διάκριση του 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1997)
Βραβείο Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Αττικής (1997)
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1997)
Βραβείο “Γυναίκα της Ευρώπης” με αποστολή την προώθηση διεθνών επαφών κορυφής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των παιδιών(1996)
Χρυσό Μετάλλιο Τιμής και Ευποιϊας του Δήμου Αθηναίων (1996)
Βραβείο LIONS Club of Greece (1996)
Βραβείο Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος (1996)
Τιμητική Διάκριση του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (1996)
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ερμιόνης (1996)
Βραβείο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ομίλου UNESCO Δωδεκανήσου (1996)
Τιμητική Διάκριση “Αξίας της Πόλης του Ρεθύμνου” (1996)
Βραβείο Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών και Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1995)
Βραβείο Ροταριανών Ομίλων Δυτικής Αττικής (1995-96), Γλυφάδας (1995-96), Κηφισιάς (1995-96)
Βραβείο Ερυθρού Σταυρού (1995)

Τίτλοι / Συμμετοχές

Τίτλοι / Συμμετοχές

Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO
Iδρύτρια / Πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»
Ιδρύτρια / Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»
Ιδρύτρια/ Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της ομώνυμης Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2002-2008), μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (2008-σήμερα)
Iδρύτρια του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Μέλος του Δ.Σ. του Mentor Foundation
Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Πολιτισμό Ειρήνης (Ισπανία)
Mέλος του Leadership Council του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights”
Μέλος του Δ.Σ. του “Nizami Ganjavi International Center“
Μέλος του Δ.Σ. του Ιnternational Center for Missing and Exploited Children, ICMEC ( Διεθνές Κέντρο για τα χαμένα και τα κακοποιημένα παιδιά)(2007-2010)
Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia»
Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas
Μέλος του Women Leaders’ Council της UN Global Initiative to fight Human Trafficking (Συμβουλίου των Γυναικών -Ηγετών των Η.Ε. ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων)

Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

Ακαδημαϊκές Διακρίσεις

Επίτιμη Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019)
Επίτιμη Διδάκτωρ του Ιατρικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας (2016)
Τιμητικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (2011)
Τιμητικό δίπλωμα στις κλασικές μελέτες του DEREE- The American College of Greece (2010)
Επίτιμη Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan (2008)
Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield (1997)

Σπουδές / Γλώσσες

ΣΠΟΥΔΕΣ

Υποψ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας (University of Sheffield-UK)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στην Iστορία της Τέχνης (Deree-The American College of Greece)
Πτυχίο Ανωτάτων Σπουδών στα Οικονομικά (University of Denver-USA)

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.

Προσωπικά Στοιχεία

Προσωπικά Στοιχεία

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με τον Ναύαρχο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και είναι μητέρα πέντε παιδιών.

Διεθνής Δράση

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εκτός από τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο διεθνών φορέων, συνεργάζεται και με πολλές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από τη συνεργασία της με τους φορείς στους οποίους συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τους, συνεργάζεται και με πολλές άλλες Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως: Fondation pour l’Enfance (Γαλλία), Jordan River Foundation( Ιορδανία), Robert F. Kennedy Memorial (H.Π.Α.), Action Aid, Future Generation Foundation (Aίγυπτος), Α.V.E.C. (Γαλλία), Noor Al-Hussein Foundation (Ιορδανία), International Peace Bureau (Ελβετία), Hague Appeal for Peace (ΗΠΑ), University of Europe(Γαλλία), European Forum for Child Welfare (Βέλγιο), το International Bureau for the Rights of the Child (Καναδά), το κ.ά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών της συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, σε φιλανθρωπικά γκαλά καθώς και σε πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις, και φόρα όπως:

  • Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Αύγουστος 1996) στη Στοκχόλμη, όπου ήταν προσκεκλημένη της Βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας.
  • Τη διάσκεψη που οργάνωσε το “Fondation Pour L’Enfance” (Nοέμβριος 1997) στο Παρίσι για την παρουσίαση της εργασίας του “Ευρωπαϊκού Γραφείου για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”, όπου ήταν και ομιλήτρια.
  • Τη διεθνή συνάντηση για τις εξαφανίσεις παιδιών που οργάνωσε η ΙΝΤΕRPOL και το “Fondation pour l’Enfance” στη Λυών (1999).
  • Το συνέδριο με θέμα “Η ‘Εκκληση της Χάγης για την Ειρήνη” (Hague Appeal for Peace – Μάϊος 1999) στη Χάγη, όπου ήταν ομιλήτρια με θέμα “Χτίζοντας ένα Πολιτισμό Ειρήνης και Καταπολέμησης της Βίας”. Επίσης στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργάνωσε ειδικό πάνελ σε συνεργασία με το International Peace Bureau και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ. To πάνελ εξέτασε το θέμα: “Η επίδραση της ραδιενέργειας στην υγεία των παιδιών”, και απηύθυνε έκκληση για την κατάπαυση των πολέμων και την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών.
  • To διεθνές συνέδριο των ΜΚΟ με θέμα “Global Solidarity: the way to Peace and International Co-operation”, που οργάνωσε το Τμήμα Ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη (Αύγουστος 2000).
  • Tο διεθνές συνέδριο με θέμα: “International Conference for a Culture of Peace” που οργάνωσε το Foundation for a Culture of Peace στη Μαδρίτη (Δεκέμβριος 2000), όπου απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου.
  • Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του Δικτύου FAM (Γυναίκες Δημιουργοί της Μεσογείου) για τον Πολιτισμό Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. (Σεπτέμβριος 2002).
  • Τις Διεθνείς Βραδιές για το Παιδί που διοργανώνει κάθε χρόνο στα ανάκτορα των Βερσαλιών το “Fondation pour l’Enfance”.
  • Τις εκδηλώσεις για τη «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» που διοργανώνει ο καθηγητής ογκολογίας κύριος David Khayat, πρόεδρος της Α.V.E.C.
  • Τις απονομές βραβείων και τα φιλανθρωπικά γκαλά που διοργανώνει η βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας για την ενίσχυση του Ιδρύματος Mentor.
  • Την μεγάλη εκδήλωση για την ίδρυση του Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με σκοπό την αφύπνιση τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος.
  • Το Διεθνές Φόρουμ της Βιέννης για το trafficking που διοργάνωσαν η UN.GIFT και το UNODC (Φεβρουάριος 2008).
  • Το συνέδριο για την εξάλειψη της φτώχειας στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, που διοργάνωσε η Διεθνής Εκστρατεία «ΥΕS» σε συνεργασία με τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν-Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού- και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva, καθώς και της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak ( Σεπτέμβριος 2008).

Συμμετείχε επίσης στη διεθνή εκστρατεία για την «Προστασία των παιδιών» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο σε συνεργασία με το ICMEC (Φεβρουάριος 2009), στη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Σαμπίκα (Μάρτιος 2009), καθώς και στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου (Δεκέμβριος 2010).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την ίδρυσή της μέχρι έως το 2008, για το μέγιστο δηλαδή διάστημα παραμονής στη θέση αυτή με βάση τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης, παραμένοντας η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διοικητικά όργανα της Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας το έργο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη που είχε πρωτοστατήσει στα πρώτα βήματα για την αναβίωση της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Εκτός από την ανελλιπή παρουσία της στις ετήσιες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. και στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη-στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, στην 5η Επέτειο της Βιβλιοθήκης, σε επιστημονικές ημερίδες και πολιτιστικά φεστιβάλ, κ.ά.- και έχει στηρίξει την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμμετείχε στη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων και πήρε μέρος στις δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Παρίσι και η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια τον Ιανουάριο του 2007. Συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με σκοπό τη διερεύνηση των ευκαιριών για την ανάδειξη της δύναμης και των ικανοτήτων των νέων στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου (Σεπτέμβριος 2007). Επίσης στηρίζει το έργο του Συνδέσμου «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» όπως την Ημερίδα για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια, έχει διοργανώσει διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου του διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δρ Ismail Serageldin, στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο, για τη γνωστοποίηση του έργου της Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τον εμπλουτισμό και την προώθηση του έργου της Βιβλιοθήκης.

Μεταξύ αυτών η πιο σημαντική ήταν η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008.

Η δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «The Alexandria Center for Hellenistic Studies», χρηματοδοτήθηκε από το «Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα» και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνιστικής εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πλέον το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός χορηγός της λειτουργίας του Κέντρου. Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών. Το Κέντρο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master’s και Ph.D.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, αλλά και ως ιδιώτης, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προώθηση της Παιδείας και του Ελληνικού πολιτισμού, καθώς και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πληγέντων από φυσικές ή άλλες καταστροφές.
Μεταξύ άλλων η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με τον σύζυγό της, κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη:
• Ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του χωριού Μάκιστος στην Δυτική Πελοπόννησο που κατεστράφη από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007,
• Δημιούργησαν την έδρα του Aπόδημου Eλληνισμού και τη Βιβλιοθήκη “Ιωάννης Π. Βαρδινογιάννης” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,
• Δημιούργησαν την έδρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” για Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tufts,
• Ανέλαβαν την ανέγερση του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ερμιόνης «Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη».
Επίσης η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη:
• Ανέλαβε την ανέγερση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο Δήμο ‘Ανω Λιοσίων.
• Διοργάνωσε κονσέρτο στη μνήμη της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο.
• Διοργάνωσε τη διάλεξη της Καθηγήτριας Ελένης Αρβελέρ στο Westminster Palace στο Λονδίνο με θέμα τη “Γένεση της Ευρωπαϊκής Συνείδησης”.
• Διοργάνωσε την εκδήλωση “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία” που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου της Kerry Kennedy Cuomo, του οποίου τα έσοδα διετέθησαν στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
• Διοργάνωσε το Στρογγυλό Τραπέζι «Η αρπαγή της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εκδόσεις

Βιβλία με την υπογραφή της Προέδρου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

  • null

    “Από μητέρα σε μητέρα”

    (1998) – Βιβλίο που έγραψε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για να καταθέσει την εμπειρία της από τη μητρότητα, την πίστη της στις αξίες της οικογένειας και την αγάπη της για το παιδί.

    (Ελληνικά/Αγγλικά).

  • null

    “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία”

    (2010) – βιβλίο που πραγματεύεται τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στη Μινωική Κρήτη από το 4000 ως το 2000 π.Χ., και βασίζεται στη μελέτη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

    (Ελληνικά/Αγγλικά)