Αρχικά η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο.) στεγάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» και τη διεύθυνση της ανέλαβε ο παιδίατρος – αιματολόγος κύριος Στέλιος Γραφάκος.
Η έναρξη του προγράμματος των μεταμοσχεύσεων έγινε τον Μάïο του 1993 μετά από σωστή προετοιμασία και συντονισμένη ομαδική προσπάθεια από όλα τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας, στην οποία εκτός από τον επικεφαλής κύριο Γραφάκο συμμετείχαν η κυρία Κίτρα, η κυρία Περιστέρη και ο κύριος Γουσέτης.
Η ιδρυτική ομάδα με αρωγό το Σύλλογο ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ και την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη και τη ψυχή του Συλλόγου, εργάσθηκε με ζήλο και κατάθεση ψυχής, συνεισφέροντας ο καθένας με τις γνώσεις του, την εμπειρία και την ιδιαίτερη προσωπική του προσπάθεια στη φάση δημιουργίας της Μονάδος, στη λειτουργία του εργαστηρίου της και την ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταμοσχεύσεων.
Η πρώτη αμιγώς παιδιατρική ΜΜΜΟ διέθετε 4 κλίνες, καθώς όμως τα παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν περισσότερα και χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να έρθει η σειρά τους, χρόνος που μπορούσε να σταθεί μοιραίος για τη ζωή τους, ο Σύλλογος φρόντισε να αυξήσει τον αριθμό των κλινών, που το 1995 έγιναν 8. Και πάλι όμως αυτό δεν ήταν αρκετό.
Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά με τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της οποίας μεταστεγάστηκε η ΜΜΜΟ, που σήμερα διαθέτει 18 κλίνες, αριθμό ικανό για τη χωρίς καθυστέρηση νοσηλεία όσων παιδιών χρειάζονται μεταμόσχευση.
Η ΜΜΜΟ σήμερα λειτουργεί στον 3o όροφο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων μαζί με τα 3 Αιματολογικά – Ογκολογικά Τμήματα (ΤΑΟ – ΚΕΘ – ΟΤΑΚ), δωρεά και πάλι του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και είναι η μοναδική Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας αποκλειστικά παιδιά και εφήβους, ηλικίας μέχρι και 18 ετών.
Από το 2016 διευθύντρια της ΜΜΜΟ είναι η παιδίατρος – αιματολόγος κυρία Βασιλική Κίτρα – Ρούσου.
Η Μονάδα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Μονάδα με άδεια του Υπουργείου Υγείας από το 1993.
Το πρόγραμμα των μεταμοσχεύσεων της Μονάδος αφορά αυτόλογες και κυρίως αλλογενετικές μεταμοσχεύσεις με δότες ιστοσυμβατούς ή ασύμβατους συγγενείς ή εθελοντές μη συγγενείς ιστοσυμβατούς, από την Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών Εθελοντών Δοτών. Τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως Μυελικά, αλλά και Αιματικά (αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα περιφερικού αίματος) καθώς και Ομφαλο-Πλακουντιακά.
Το φάσμα των μεταμοσχεύσεων έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά με τη χρήση εναλλακτικών δοτών και μοσχευμάτων. Τα 2/3 περίπου των αλλογενών μεταμοσχεύσεων στη μονάδα μας πραγματοποιούνται από εθελοντές μη συγγενείς δότες.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 50-60 μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικά και γενετικά αιματολογικά νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή, με πολύ καλά αποτελέσματα εφάμιλλα της αλλοδαπής(Ευρώπη-Αμερική) και με ιδιαίτερα χαμηλή τοξικότητα.
Ως εκ τούτου πολλά παιδιά, Ελληνόπουλα αλλά και από άλλες χώρες, Βαλκάνια, Αφρική, Μέση Ανατολή, με σοβαρά θανατηφόρα αιματολογικά νοσήματα αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται επιτυχώς στη χώρα μας χωρίς να σπαταλιέται ελληνικό συνάλλαγμα, πολύτιμο στην οικονομική κρίση που διάγουμε…
Σε σχέση με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι Μονάδες Εφαρμογής Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων (αλλογενών και αυτόλογων) όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό, την οργάνωση, το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και λοιπές απαραίτητες διαδικασίες (ΑΔΑ:ΩΠΦ7465ΦΥΟ-1Π3) που θέτει το άρθρο 3 της Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 599/16-5-2002) και πρόσφατα το άρθρο 57 του ν. 3984/2011, ΦΕΚ Β’ 384/2019 αναφέρονται τα εξής: